zondag 25 oktober 2015

Voeding volgens TCM

Voeding Voorjaar: meer scherp en warm voedsel om in harmonie met de opwaartse beweging van het seizoen te blijven. Zomer: meer scherp en heet voedsel om in harmonie met de naar buiten gerichte beweging van het seizoen te blijven. Herfst: meer zuur en warm voedsel eten om in harmonie met de neerwaartse beweging van het seizoen te blijven. Winter: meer bitter en koud voedsel eten om in harmonie met de naar binnen gerichte beweging van het seizoen te blijven. Scherp voedsel: peterselie, kruidnagel, koriander, lente-uitjes, knoflook, bieslook, gember en kumquats. Scherpe kruiden worden verspreidend en stromend genoemd. Kunnen zweten veroorzaken, helpen gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en de qi-circulatie stimuleren. Zoet voedsel: honing, suiker en veel vruchten zoals bessen, banaan, watermeloen en ananas. Zoet voedsel is vaak zeer voedzaam en veel granen worden ook zoet genoemd, terwijl div. soorten vlees zoetheid met andere smaken combineren. Dit voiedsel neutraliseert de giftige effecten van andere voedsel en verlicht ook acute symptomen. Zuur voedsel: ook wel samentrekkend genoemd. Hiertoe behoren citroenen en veel vruchten die ook zoet zijn, zoals peren en appels. Azijn kan zowel zuur als bitter zijn. Zuur voedsel belemmert beweging en is daarom nuttig tegen diarree en overmatig zweten. Bitter voedsel: sla, asperges, hoppen, koffie en selderij. Het is meestal verkoelend voor de lichaamstemperatuur en droogt lichaamsvloeistoffen op. Bitter voedsel is te classificeren als bitter en drogend. Of bitter en purgerend. Voedsel uit de laatstgenoemde groep wordt gebruikt bij constipatie. Zout voedsel: hiertoe behoren zout en enkele zeewieren. Ze worden beschouwd als verzachtend en neerdalen en worden gebruikt om hardheid te verzachten zoals gezwollen klieren of harde lymfknopen. Zoete, scherpe en neutrale smaken worden over het algemeen als yang beschouwd, bitter en zuur voedsel zijn yin. De vijf energieën. Koud en koel voedsel: Koud voedsel: bamboescheuten, banaan, schelpdieren, krabben, grapefruit, sla, dadelpruimen, zeewier, waterkastanje, waterkers en watermeloen. Koel voedsel: appel, tofu, champignonhoedjes, komkommer, sla, mango, taugé, peer spinazie, aardbei en tomaat. Neutraal voedsel: abrikozen, rundvlees, rode bieten, paksoi, wortelen, selderij, mais, eieren, eend, vijgen, druiven, honing, witte rijst, mosselen, varkensnier, aardappel, pompoen en witte suiker. Warm en heet voedsel: Warm voedsel: bruine suiker, kersen, kip, bieslook, dadels, lente-uitjes, ham, kumquats, prei, schaap, perzik, frambozen, garnalen, walnoten, wijn en zonnebloempitten. Heet voedsel: gember, peper, groen en rode paprika en sojaolie. Balans: voedsel dat verhit is meer yang en drogend van aard, verkoelend voedsel is meer yin en bevochtigend. Te veel koud of koel voedsel –vooral tijdens de yin-seizoenen- kunnen lichaamsvloeistoffen doen toenemen en bijvoorbeeld diarree door koude en vocht veroorzaken. Te veel warm of heet voedsel kan overmatig drogend en verhittend zijn en ziekten veroorzaken die verband houden met hitte en droogte. Bij een slechte gezondheid wordt een koude-aandoening zoals verkoudheid of waterig diarree behandeld met verwarmend voedsel en een heet probleem zoals een ontsteking met verkoelend voedsel.

Meridianen

Qigong en Tai Chi zijn vormen van meditatie, meditatie in beweging. Tekenen is ook een vorm van meditatie, dus hoewel deze blog is opgezet louter en alleen voor informatie over tekenen en schilderen, vind dat beide vormen van meditatie samen kunnen gaan. Tijdens mijn studie Traditionele Chinese Geneeskunde ben ik met de Chinese bewegingsleer Qigong en Tai Chi in aanraking gekomen en is mijn liefde voor deze fantastische bewegingsvormen ontstaan. Hier is mijn eerste verhandeling over meridianen. Door de meridianen stroomt de Qi en bij vrije stroming van de Qi door de meridianen blijven wij gezond, d.w.z. kunnen er (bijna) geen ziektes of iets dergelijks ontstaan zolang ons lichaam maar in balans is (Yin en Yang). Meridianen, de grondbegrippen Acupunten zijn opeenhopingen van energie in de meridiaan. Door een acupunt te beïnvloeden, beïnvloedt je de energie in de gehele meridiaan. Twee belangrijke extra meridianen. - Conceptievat/Ren Mai loopt over de voorzijde v. t. lichaam van beneden naar boven. Start in t perineum en eindigt vlak onder de onderlip van waaruit er een interne verbinding is met het puntje van de tong. 1. Ren Mai 6 Een belangrijk punt versterking Jing of Aarde nivo. (moxa geschikt) ligt 11/2 cun caudaal (richting stuitje) v.d. navel. Wanneer gebruiken: bij alle zwaktetoestanden. Versterkt organisme en immuniteit. Gynaecologische stoornissen en seksualiteit stoornissen man. Bevordert vruchtbaarheid bij man en vrouw. Moeheid, vermagering, buikpijn, menstruatiestoornis. 2. Ren Mai 12 belangrijk punt versterking het midden (Qi) of mens nivo, tevens alarmacupuntpunt maag. Ligt 4 cun craniaal (richting kruin) v.d. navel, ongeveer halverwege navel en borstbeen. Wanneer gebruik: bij gastro-enteritis (ontsteking van de mucosa van maag, duda en/of dida (besmettelijk), maagpijn, hik (ook blaas 18 = back shu punt middenrif), alle maagaandoeningen, -bloedingen, diarree, obstipatie (ook bij nervositeit), geeft innerlijke rust. 3. Ren Mai 17 Een belangrijk punt versterking Shen of Hemels nivo. Ligt midden op het borstbeen ter hoogte tepellijn, ter hoogte v.d. 4e intercostaal ruimte (tussenribruimte). Gebruik bij: coronaire hartziekte (te weinig zuurstofaanvoer naar hartspier), hartkloppingen en ritmestoornissen, beklemming op borst, slikstoornissen, ontsteking borstklier (mastitis), tekortschietende borstvoeding, astma en bronchitis. - Goeveneursvat/Du Mai loopt over de achterzijde v.t. lichaam. Begint achter de anus, over het midden van de rug, hoofd, neus en eindigt aan binnenkant bovenlip, van waaruit een interne verbinding met het verhemelte net achter de boventanden.