woensdag 26 augustus 2009

De kunsten van het leven

Hoe kunst bijdraagt aan een emotioneel gezond leven.

Waarom bezoeken we musea en theathers? Waarom luisteren we graag naar muziek? En waarom dansen we graag? Aan de hand van het nieuwste onderzoek van filosofen, psychologen en neurologen beschrijft De kunsten van het leven hoe kunst ons weet te raken. Henk Smeijsters concludeert dat kunst op een positieve manier inwerkt op wat in de neuropsychologie het "kernzelf" wordt genoemd. Kunst blijkt belangrijker dan we al dachten en bepaalt ons geluk in hoge mate. Kunst haalt ons uit ons gepieker en brengt ons terug bij onze essentie. Door van kunst te genieten of zelf kunst te maken, komen we "in" de ervaring, in ons lichaam en in het hier en nu te zitten. Deze directe ervaring brengt ons in contact met "de lichtheid van het bestaan"en is daarom van belang voor onze kwaliteit van het leven.

Na een periode waarin protocollen en technologie voorop stonden, zowel in de hulpverlening als bij de economie, pleit de schrijver voor erkenning van het belang ven 'kernbeleving', een intuitief ervaren, dat niet in woorden is te vatten. Via Descartes, dualisme, en Spinoza, holisme, laat hij zien hoe essentieel dat voor de mens is en hoe kunst ons daar bij kan helpen. Zoals cognitieve therapie cognities verandert, zo kunnen ook emotionele schema's veranderen. Creatieve therapie laat via dans, muziek, drama en beeldende vormen ervaren wat zich in ons afspeelt, en hoe we kunnen veranderen. Deze creativiteit is niet alleen van belang in de hulpverlening, maar ook in de kunst en de economie. De auteur is breed opgeleid, werkt op enkele hogescholen en een conservatorium, en heeft vele publicaties op zijn naam staan. Hij geldt internationaal als deskundige op het gebied van creatieve therapie.

Zag het boekje en dacht bestellen! Ga er heerlijk van genieten.

5 opmerkingen:

 1. En, hoe was het boek? Heb je er wat van geleerd of was het een bevestiging van wat je al wist?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In het boek staan over het algemeen dingen die ik al weet. Dit stukje is eigenlijk bedoeld voor een kennis die een behoorlijk negatieve kijk op het leven heeft. Of ze hier iets mee gedaan heeft weet ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je creatief uiten is als een spiegel van de geest dus of iemand met een negatieve kijk op het leven zich daar aan zal wagen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Door creatief bezig te zijn maken me contact met ons onderbewuste en wat daar leeft. Dit werkt louterend, althans het kan louterend werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Daar heb je gelijk in, voor mij geldt dat ook.

  BeantwoordenVerwijderen