donderdag 23 september 2010

Swiebertje

Om te oefenen in karikatuur vanaf een foto, heb ik een persoon genomen die een zeer karakteristiek uiterlijk heeft of eigenlijk had. Lou Geels, die de rol van bromsnor vertolkte in de televisieserie Swiebertje. De serie speelde in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Hele volksstammen (ikzelf incluis)zaten aan de buis gekluisterd als Swiebertje werd uitgezonden.

Wikipedia
Swiebertje is een reeks kinderboeken die vanaf 1936 werden geschreven door John H. uit den Bogaard. Hoofdrolspeler is de landloper Swiebertje (wat volgens eigen zeggen zowel zijn voornaam als zijn achternaam is). Swiebertje werd vooral bekend door de populaire Nederlandse televisieserie in de jaren '60 en '70. Joop Doderer vertolkte hierin de rol van Swiebertje, een zwerver die het steeds aan de stok krijgt met veldwachter Bromsnor. Daarnaast maakte hij continu juffrouw Saartje (Riek Schagen) het hof, de huishoudster van de burgemeester. In 1968 kwam de figuur van Malle Pietje, gespeeld door Piet Ekel, als vast personage in de serie.

De serie kwam pas echt op gang rond 1960, na een aantal proefuitzendingen, waarvan de eerste in 1955. Swiebertje werd van 20 april 1955 tot 25 april 1975 op televisie uitgezonden. De serie eindigde tenslotte met de afreis van "Swieb" naar Canada.

Van de afleveringen in kleur (1973-1975) zijn inmiddels tien dvd's uitgebracht, met in totaal 20 afleveringen. De NCRV heeft nog veel meer beeldmateriaal, maar deze moeten eerst nog bekeken worden voor deze op dvd worden gezet. Ook zijn er nu dvd's verkrijgbaar met de zwart-wit afleveringen van 1961 t/m 1963.

2 opmerkingen:

  1. Onmiddelijk herkenbaar Tom.
    knap!!!!!
    jan :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je Jan. Ik ben de tekening wat aan het verbeteren. De verbeterde versie komt er aan.

    BeantwoordenVerwijderen