woensdag 8 september 2010

Eindelijk een 3/4e goede!!!


Een karikatuur en profil is niet meer zo populair als het ooit was. Ooit was het waarschijnlijk de meest gebruikte hoek: als je oude karikaturen van vroeger bekijkt, zie je veel politici en hooggeplaatste militairen die en profil zijn gekarikaturiseerd.
De driekwartstand is favoriet bij de meeste karikaturisten omdat je van daaruit een betere algehele indruk krijgt van de gelaatstrekken van je model en hoe ze zich tot elkaar verhouden in vorm en ligging.

Als je je eenmaal bewust bent van de informatie die je hebt vergaard over iemands gezicht, kun je die gaan overbrengen op papier. De volgende stap is vaststellen wat er anders is aan die informatie, in vergelijking met die van een ander gezicht. In deze fase is het belangrijk dat het gezicht waar je het mee vergelijkt gemiddelde gelaatstrekken heeft in een gemiddelde verhouding.
Gezichtsuitdrukkingen spelen een belangrijke rol bij het vaststellen van iemands karakter. Voor een karikaturist is het heel belangrijk dat je de gezichtsuitdrukking herkent die het beste staat voor jouw model.

Ik ben nu een seizoen bezig met karikaturiseren van modellen, die niet altijd even blij zijn met het resultaat in tegenstelling tot de karikaturist, en dat ben ik ;) Dit karikaturiseren gebeurde en gebeurd (ddor mij) nog steeds hoofdzakelijk en profil. De resultaten heb ik op mijn blog geplaatst. Ik heb nu echter een karikatuur gemaakt in driekwartstand. Ik moet zeggen dat ik daar best tevreden over ben, het model ook overigens. Ik ga gewoon door met het karikaturiseren in driekwartstand en en profil en wie weet levert dit in de toekomst wel meer mooie resultaten op. Ik zal een paar modellen voegen.

2 opmerkingen:

  1. Het model komt er en profil ook niet altijd op zijn of haar voordeligst uit. Die driekwartstand bevalt mij ook beter denk ik. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Christel
    Toch is dit pas van de laatste tijd. Voorheen werd en alleen en profil gekarikaturiseerd. Het model vindt denk ik de driekwartstand het voordeligst :)Ze kunnen uiteraard kiezen.

    BeantwoordenVerwijderen