zondag 31 januari 2010

Very nice indeed

opzetje enorme uitdaging


Heb een opzetje gemaakt in pastel van de enorme uitdaging die ik ben aangegaan. Ik weet niet of het pastel gaat worden, of dat het toch acrylverf gaat worden zoals in eerste instantie bedacht.

vrijdag 29 januari 2010

Cannery row by J. Steinbeck and Canary row by W. Bros.





Canary Row is a 1949 Warner Bros. Merrie Melodies short, released in 1950 and directed by Friz Freleng, written by Tedd Pierce, and starring Tweety Bird and Sylvester. This is the first Sylvester and Tweety cartoon to feature Granny. The title of this cartoon is a play of words on "Cannery Row".


Canary row is uiteraard een woordspeling op het boek Cannery row van John Steinbeck. Beide zijn het lezen en bekijken meer dan waard!

donderdag 28 januari 2010

JEZUS CHRISTUS

Denk niet dat het aan uw computer ligt. Dit is gewoon een versnelde versie!

woensdag 27 januari 2010

Enorme uitdaging


Ik heb me voor een enorme uitdaging gesteld. Alex, mijn docent op de academie stelde voor een opstelling te maken van zaken die ik leuk vind en deze op een of andere manier visueel te maken. Ik heb een aantal spullen, die ik in de loop der jaren verzameld heb bij elkaar gezet in houten dozen of kistjes en ga hiervan een tekening maken en vervolgens uitwerken in plakaatverf of acryl. Ik ga hiervan een zogenaamde recalemeposter maken, die internationaal op billboards te zien zal zijn in alle grote steden van de wereld en dit gedurende vijf jaar. Wow, ik durf wel, al zeg ik het zelf. Ik ga dit doen en het zal niet binnen nu en twee weken gerealiseerd zijn, maar ik ga absloluut mijn best doen. Dit uiteraard in het teken van mijn illustreren. Dat van die billboards is uiteraard wishful thinking ;D
Wish me luck!

Grasvelden

Hier wordt uitgelegd hoe je grasvelden zou kunnen tekenen/schilderen. Op zich wel de moeite waard om te proberen, lijkt mij.

maandag 25 januari 2010

Pastelkrijt een heerlijk medium

De meeste kunstenaars maken kunst met verf. Dat je met pastelkrijt echter ook waanzinnig mooie kunst kunt maken blijkt wel uit onderstaande demonstratie. Kijk en geniet!

zondag 24 januari 2010

Zanger Rinus

Zaterdagavond zijn we door onze buren uitgenodigd om met ze mee te gaan naar een van de 11 kroegen die ons dorp rijk is. De kroeg tegenover is voorlopig passé, dus moesten we voor een drankje een stukje verder lopen dan te doen gebruikelijk. De kroeg was al aardig vol toen we arriveerden en de stemming zat er al goed in. We hoorden van de kastelein dat er een artiest zou optreden, vandaar het entreegeld. We hadden wel een klein affiche op een van de ramen zien hangen, maar hadden er geen aandacht aan besteed. Oké, laat maar komen. We hebben wel zin in een verzetje, na de hele week snotterend en proestend op de bank te hebben doorgebracht, te lamlendig om iets anders te ondernemen. We waren om 22.30 uur aanwezig en om 23.30 uur kwam er een manneke in een dik rood skijack binnen, ietwat onwennig om zich heen kijkend, gevolgd door een ander onwennig om zich heen kijkend manneke. Die in het skijack bleek de zanger van die avond te zijn luisterend naar de naam Rinus. Plaatnemend op een verhoging werd het nummer Hey Marloes ingezet. Het kwam op mij over alsof ik naar een inwoner van een gezinsvervangendtehuis aan het kijken en luisteren was, maar misschien ben ik te kritisch!? Kijk en oordeel zelf.
Na drie liedjes, waarvan er twee vanaf een spiekbriefje werden gezongen, en dat drie keer herhaald, verdween de zanger weer met € 800,00 aan harde valuta in een van de zakken van zijn dik rode skijack opweg naar een volgend optreden. Misschien is hij toch zo gek nog niet.

vrijdag 22 januari 2010

vrijdag 1 januari 2010

2010. Een nieuw begin

2010, een nieuw begin. Een nieuw decennium. Ook een nieuw begin v.w.b. mijn ontdekking in de wereld van het tekenen. Schilderen is erbij gekomen. Het is zo leuk, om naast het tekenen ook te schilderen. Met schilderen bedoel ik dan het schilderen met olieverf en acryl, maar ook het schilderen met waterverf, met aquarel.
Schilderen zie ik als een verlengde van het tekenen. Kan je goed tekenen, dan kan je ook schilderen.
Goed schilderen wil ik niet meteen zeggen, maar je kan schilderen. Je hebt kennis van het perspectief, verhoudingen e.d.
Met kleur bezig zijn is zo een welkome afwisseling van alleen maar in grijstinten werken. Heerlijk! Kleurverhoudingen en kleurkennis dat komt vanzelf. Learning on the job noem ik het.
Ik ben afgelopen dagen naar een aantal musea geweest in Rotterdam, Den Haag en Maastricht. Wat ik daar allemaal gezien heb is ongelooflijk en grenst aan het onwaarschijnlijke. Met name Rotterdam en dan de Kunsthal was geweldig. Edward Hopper, wat een fantastisch schilder. Hij en een aantal collega's die daar "hingen" waren van origine illustrator en dat zie je dus ook daadwerkelijk terug in de schilderijen. Getekende schilderijen noem ik het. Geweldig!!! Zo mooi. Iemand die geen passie heeft voor tekenen en schilderen begrijpt niet wat ik bedoel. Je zou het eens moeten zien.
Het mooiste was echter Maastricht en dan het museum Bonnefanten. Hier hadden ze een tentoonstelling van Elizabeth Peyton. Live Forever. Joechei. Gesmuld hebben wij, mijn vrouw en ik. Peyton maakt veel gebruik van primaire kleuren, iets wat heel gewaagd is, vind ik. Maar zo ontzettend mooi. Iedereen die van Limburgse vlaaien en van schilderen houdt zou moeten afreizen naar Maastricht om te genieten van de vlaai en Elizabeth Peyton. Ik roep wel vaker dat iets leuk is, maar dit is genieten pur sang. Ze heeft o.a. in het Moma gehangen en dit is niet de eerste de beste, het Moma. Ik ben er geweest en ik kan jullie verzekeren dat daar alleen de toppers hangen. De toppers onder de schilders en tekenaars dan. Nu hangt ze dus ook in het Bonnefantenmuseum te Maastricht. Ik zeg jullie, zeker het bezoeken waard. Verder ben ik nog naar het fotomuseum in Den Haag geweest. Sally Mann (familie van?) heeft daar een tentoonstelling. Het leuke is dat Sally uit een streek komt waar ik jaren gewoond heb en dat is het leuke voor mij. Bovendien heeft ze een heel mooie tentoonstelling die zeker het bezoeken waard is. Wat was er nog meer in Den Haag? O ja, Cezanne, Picasso en Mondriaan. In vergelijking met wat ik gezien heb in Aix-en-Provence over en van deze schilders stelt de tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag bar weinig voor. Sorry, Gemeentemuseum Den Haag!