zondag 30 augustus 2009

Een speciaal gevoel van opwinding

ZIE DE AFSCHEIDSFOTO'S IN FLICKR VAN ARENDONK
Kent u dat speciale gevoel van opwinding wanneer u iets leuks gaat doen zoals een verre reis maken, een afspraak met een (oude) vriend of vriendin, of een opleiding volgen? Dat gevoel heb ik de laatste dagen. Kriebels in mijn buik. Nee, niet omdat ik een vriendin heb, maar omdat ik naar een andere kunstacademie ga.
Eigenlijk is het niet heel bijzonder, ik heb tenslotte al drie jaar achter de rug op de academie te Arendonk. Nee, het is meer de combinatie van een nieuwe academie, nieuwe mensen en nieuwe leraren of leraars ontmoeten zoals de Belgen dat zeggen. Ik heb in mijn vakantie veelvuldig de anatomie van het menselijke lichaam bestudeert en ik moet zeggen dat ik heel graag wil beginnen, ik popel zogezegd om weer aan de slag te gaan. En weet je, het zijn vogels van diverse pluimage die zo’n academie bevolken. Zo hadden wij te Arendonk in onze club historica Astrid de Beer (talentvol, moest stoppen omdat ze het niet meer kon combineren met haar werk bij het RATilburg), psycholoog Peter Marien (natuurtalent), meester(mr.)/juf Annemieke de Haas(ontzettend harde werker), architect Hans, leraren, huisvrouwen en militairen. Een zeer gemêleerd gezelschap, allemaal geweldige mensen. En dat maakt het juist zo leuk, zo’n gevarieerd groepje mensen, die één ding gemeen hebben, willen leren tekenen of schilderen en wel zo goed mogelijk. Ik zal z.s.m. foto’s plaatsen van de nieuwe academie, want het is een geweldig mooi gebouw waar voor mijn gevoel zoveel inspiratie van uitgaat, dat ik er helemaal warm van word. Ik verheug me op de eerste les!!http://www.flickr.com/photos/tom_rademakers/?saved=1

woensdag 26 augustus 2009

De kunsten van het leven

Hoe kunst bijdraagt aan een emotioneel gezond leven.

Waarom bezoeken we musea en theathers? Waarom luisteren we graag naar muziek? En waarom dansen we graag? Aan de hand van het nieuwste onderzoek van filosofen, psychologen en neurologen beschrijft De kunsten van het leven hoe kunst ons weet te raken. Henk Smeijsters concludeert dat kunst op een positieve manier inwerkt op wat in de neuropsychologie het "kernzelf" wordt genoemd. Kunst blijkt belangrijker dan we al dachten en bepaalt ons geluk in hoge mate. Kunst haalt ons uit ons gepieker en brengt ons terug bij onze essentie. Door van kunst te genieten of zelf kunst te maken, komen we "in" de ervaring, in ons lichaam en in het hier en nu te zitten. Deze directe ervaring brengt ons in contact met "de lichtheid van het bestaan"en is daarom van belang voor onze kwaliteit van het leven.

Na een periode waarin protocollen en technologie voorop stonden, zowel in de hulpverlening als bij de economie, pleit de schrijver voor erkenning van het belang ven 'kernbeleving', een intuitief ervaren, dat niet in woorden is te vatten. Via Descartes, dualisme, en Spinoza, holisme, laat hij zien hoe essentieel dat voor de mens is en hoe kunst ons daar bij kan helpen. Zoals cognitieve therapie cognities verandert, zo kunnen ook emotionele schema's veranderen. Creatieve therapie laat via dans, muziek, drama en beeldende vormen ervaren wat zich in ons afspeelt, en hoe we kunnen veranderen. Deze creativiteit is niet alleen van belang in de hulpverlening, maar ook in de kunst en de economie. De auteur is breed opgeleid, werkt op enkele hogescholen en een conservatorium, en heeft vele publicaties op zijn naam staan. Hij geldt internationaal als deskundige op het gebied van creatieve therapie.

Zag het boekje en dacht bestellen! Ga er heerlijk van genieten.

zondag 23 augustus 2009

Ingetogen prachtfilm, Séraphine

Séraphine gaat over het leven van de Franse schilderes Séraphine Louis (1864-1942), die bekend is als Séraphine de Senlis. De film is gelukkig geen conventionele biopic, die in ijltempo de hoogte- en dieptepunten van haar leven achterna jakkert. Regisseur Martin Provost heeft scherpe keuzes durven maken. Hij concentreert zich op de relatie van de schilderes met haar ontdekker en mecenas, de kunsthandelaar Wilhelm Uhde. Uhde was niet alleen een vroege verzamelaar van Braque en Picasso, maar ook een pionier bij het verzamelen van zogeheten "naïeve" kunst van onder anderen de douanier Rousseau. Als hij erachter komt dat zijn zonderlinge huishoudster in de avonduren schildert op houten panelen (onder meer met dierenbloed)ontdekt hij in haar een natuurtalent. Het mysterie van haar gave blijft in tact. Ze schildert elke nacht, met haar panelen en doeken voor haar op de grond, pal onder haar neus. Ze krast, veegt en zingt erbij. Provost laat de werken slechts sporadisch zien en dan nog alleen in korte flitsen, waardoor ze nog sterker van het scherm afspatten: complexe, woeste, felgekleurde bloemtaferelen. De film oogt verder grijs, blauw en regenachtig. De mystiek aangelegde Séraphine praat tegen de bomen brouwt haar eigen "energiewijn"en maakt haar schilderijen naar eigen zeggen in opdracht van haar beschermengel. Maar Yolande Moreau speelt de schilderes niet zweverig, maar als een sterke, onverstoorbare, zeker niet gemakkelijke vrouw. Ze vermijdt zo de gemakkelijke romantisering van Séraphine als een soort "nobele wilde". Wanneer haar werk succes begint te krijgen in Parijse kunstkringen jaagt ze haar beschermer meteen op hoge kosten - door een dure japon en zelfs meteen een nieuw huis aan te schaffen. Ook haar mecenas heeft zijn minder aantrekkelijk kanten: hij gelooft in haar talent ("Luister niet naar wat andere mensen zeggen. Ze hebben er geen verstand van.") en helpt waar hij kan. Maar hij is ook zeer in zichzelf gekeerd - worstelend met zijn positie als buitenstaander in tweevoudig opzicht: als homoseksueel en als Duitser in Frankrijk. Alleen oog in oog met de kunst vallen zijn reserves even weg. Een absolute aanrader!

zaterdag 22 augustus 2009

Torsten van 2 leest de krant

Torsten, onze kleinzoon van net twee leest terwijl hij op zijn potje zit, de krant. Dit kan zeer uitgebreid zijn of slechts enkele minuten. Hij wil daarbij steevast een bril op zijn neus, een leesbril wel te verstaan. Hij is nog te jong om de plaatselijke overlijdingsadvertenties te lezen en de strips vindt hij nog niks, want er staan geen strips bij van Piet Piraat of Pieter Post, duidelijk zijn favorieten en zo langzamerhand ook mijn favorieten ;-) Gisteren verbaasde de kleine rakker mij door spontaan tot tien te gaan tellen alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Dat is voor hem ongeveer hetzelfde als voor jullie te tellen in het Japans, zo van 1, Ichi, Ietsj. 2, Ni, Nie. 3, San enzovoorts enzovoorts. Ik geloof zelfs dat hij laatst aan zijn vader vroeg hoe het stond met zijn beleggingsfondsen. Pa doet aan beleggingen! Torsten vertelt en telt dat het een lieve lust is. Hij verbaasde het personeel, hij was toen net 11/2, van de crèche door de buitendeur te openen, die met een speciaal kinderslot gesloten was. Dit hebben we nog nooit meegemaakt zeiden de dames in koor. Is dit opschepperij van een trotse opa? Een absoluut nee, want ik weet immers van wie hij het allemaal heeft, maar misschien moeten we hem al wel vast inschrijven bij een universiteit?. Ik vind het gewoon leuk om het met jullie te delen. Ik voeg hierbij een tweetal foto's van de kleine rakker toe. Hier is hij met oma aan het discussieren. O ja, volgende week begin ik met hem te leren tellen in het Japans ;oD

donderdag 13 augustus 2009

ZEN IN THE MARTIAL ARTS, 禅の武道に

Wanneer je dan 7 dagen per week met aikido bezig bent, ga je ook op zoek naar lectuur over je favoriete sport, je wilt er immers zoveel mogelijk over lezen en bestuderen. In Amerika heb je een enorm aanbod aan martial arts lectuur. Ik heb in de vier jaar dat ik in Amerika woonde een enorme hoeveelheid boeken over aikido in mijn handen gehad en even zoveel boeken gekocht. Boeken over en van de oprichter van aikido O-sensei Morihei Ueshiba, または盛平先生. Boeken van zijn leerlingen die elk hun weg zijn gegaan en aparte stromingen binnen het aikido hebben ontwikkeld. Hier volgt een korte opsomming van de belangrijkste stromingen en hun grondleggers.

YOSHINKAN AIKIDO. Gozo Shioda
TOMIKI AIKIDO . Kenji Tomiki
SHINSHIN TOITSU AIKIDO. Koichi Tohei
SHIN BUDO KAI. Shizuoi Imaizumi
AIKI - JUTSU. Minamoto - Takeda familie; de meest illustere familie van militairen en krijgskunstenaars in Japan.

Het merendeel van de stijlen heb ik in boekvorm. Als je dan aan het zoeken bent naar aikido-juweeltjes kom je in de periferie andere juweeltjes tegen. Er is er een die ik u niet wil onthouden, nl. het boekje zen in the martial arts. Een prachtig boekje, dat u werkelijk zou moeten lezen. Op de kaft aan de achterkant staat: "If one of your goals is to live with maximum zest and minimum stress, read ZEN IN THE MARTIAL ARTS by Joe Hyams. En een minimum aan stress krijgt u zeker, al is het alleen maar tijdens het lezen van dit pracht boekje!De achterkant heb ik u niet willen onthouden, maar ook zeker de voorkant, pagina 3 wil ik u niet onthouden. Hierin bedankt Joe Hyams een aantal mensen: "To Pat Strong, who patiently and wisely guided me in each stage of my martial arts training for many years and always provided an example of the complete martial artist". Dan volgt er ook nog een bedankje voor zijn vrouw.
"And to my wife Elke, who has never entirely understoot my absorption with the arts, but, nevertheless, has always been encouraging". Dit is toch een geweldig stukje? Zijn vrouw die geen reet begreep van zijn verslaving, maar hem toch bleef aanmoedigen. Dit is toch om tranen van in je ogen te krijgen?

Aikido

Het is nu ruim 9 jaar geleden, dat ik gestopt ben met aikido. Ik heb het in totaal 13 jaar gedaan. Ik ben begonnen bij Piet Gerrits in Den Helder, die samen met zijn dochter Sylvia lessen verzorgde bij Dun Hong. Groepsfoto van de groep Gerrits. Sensei Gerrits is de wat kalende man in het midden met naast hem zijn vrouw. Ik zelf sta helemaal rechts op de foto. Vanwege een verhuizing naar brabant, ben ik in Oosterhout verder gegaan met aikido, dit was bij Ad van Dongen. Omdat ik voor mijn werk naar Amerika ging voor 4 jaar, ben ik v.w.b. aikido bij Mr. P. (Palentini) terecht gekomen. De grootste aikido-school aan de Amerikaanse Oostkust, althans volgens Mr. P. Hier heb ik 7 dagen per week bijna 4 jaar lang op de aikido-mat gestaan, heb ook nog les gegeven op woensdagavonden. Er werd lesgegeven aan een gemêleerd gezelschap, een dochter van de gouverneur van de staat Virginia, een hersenchirurg (John), wat navy seals, mariniers en nog een handjevol "gewone" burgers. Hij begroette iedere leerling altijd in het Japans. Bijvoorbeeld: Konnichi-wa Tom san of Konban wa Tom San. En op een gegeven moment gingen wij leerlingen onze leraar/sensei in het Japans terug groeten. Konban wa Mr. P. Bij het verlaten van de dojo groette je je leraar voor de fijne les die je mocht volgen. Domo arigato sensei, waarbij je je handen tegen elkaar aan hield voor je gezicht en een kleine buiging maakte. Niet alleen een les aikido, maar ook een lesje in nederdigheid en hoffelijkheid. Je had respect voor elkaar ongeacht je afkomst, kleur, geloof etc. Dat dit doorwerkte in het "gewone"leven staat buiten kijf. Op een vakantiereis naar het westen van Amerika, zou ik een lesje volgen bij Steven Seagal. Door tijdgebrek is dit echter niet doorgegaan, helaas. Steven was de eerste blanke die in Japan aikido-lessen ging verzorgen. Hij is een groot aikido-meester maar een matig filmacteur ;D
Helaas moest ik stoppen met aikido een fantastische sport.

maandag 3 augustus 2009

A six pack forever

Three weeks ago I bought a book a six pack forever. A very interesting book.
I already have read a lot about this issue and I know how to deal with it, but it was a nice book, so I bought it, for my collection ;-) The principle is training with weights three times a week and 1-2 times cardio (walking, cycling or swimming) in a varied pace e.g. 1 full minute at top speed followed by 2 to 3 minutes easy pace, after that again 1 minute full speed. Another point of course: watch your diet,and no alcohol during the week. That’s all folks!
It is possible to gain 5.51 lbs muscle mass to your body, while the fat will disappear in a period of six (6) weeks. I am training for 3 weeks now and it really works. Musculature is slightly visible and the fat around my hips and belly practically disappeared and my six pack itself rather appears. I have taken a before picture and after 6 weeks I will take an after picture and will put those on to my blog. Maybe.
Another training principle that is very interesting and helpful is 300 Spartan Workout Training. Watch the movie trailer. Have fun!!


300 Spartan Workout Training. Home Version - For more amazing video clips, click here