donderdag 30 september 2010

versie no. 2 van Bromsnor


Zoals beloofd aan mijn vriend Jan Baptist(Cabab)en natuurlijk aan al mijn andere lezers en (blog)vrienden is hier een bijgewerkte tekening/aquarel van Bromsnor. Ik persoonlijk vind hem beter dan de voorgaande.
Ik zet Brom meteen in het rijtje karikaturen (rechts).

snel zelfportret


Aan het experimenteren met het snelle schetsen. Dit keer een karikatuur van mezelf. Voor wat betreft de kleur, ben ik een zwaar gevecht aan het leveren. Gaan de contépotloden het winnen van de pentelpenselen. V.w.b. de tijd zit ik nog niet aan de 6 - 8 minuten die zo'n beetje staan voor een karikatuur. Deze tekening heeft ongeveer 10 minuten geduurd. Wanneer ik eruit ben met welk medium ik aan de kleuren ga werken, dan komt de gekleurde versie op mijn blog. Mijn voorkeur gaat uit naar conté. Wordt vervolgd.

woensdag 29 september 2010

donderdag 23 september 2010

Swiebertje

Om te oefenen in karikatuur vanaf een foto, heb ik een persoon genomen die een zeer karakteristiek uiterlijk heeft of eigenlijk had. Lou Geels, die de rol van bromsnor vertolkte in de televisieserie Swiebertje. De serie speelde in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Hele volksstammen (ikzelf incluis)zaten aan de buis gekluisterd als Swiebertje werd uitgezonden.

Wikipedia
Swiebertje is een reeks kinderboeken die vanaf 1936 werden geschreven door John H. uit den Bogaard. Hoofdrolspeler is de landloper Swiebertje (wat volgens eigen zeggen zowel zijn voornaam als zijn achternaam is). Swiebertje werd vooral bekend door de populaire Nederlandse televisieserie in de jaren '60 en '70. Joop Doderer vertolkte hierin de rol van Swiebertje, een zwerver die het steeds aan de stok krijgt met veldwachter Bromsnor. Daarnaast maakte hij continu juffrouw Saartje (Riek Schagen) het hof, de huishoudster van de burgemeester. In 1968 kwam de figuur van Malle Pietje, gespeeld door Piet Ekel, als vast personage in de serie.

De serie kwam pas echt op gang rond 1960, na een aantal proefuitzendingen, waarvan de eerste in 1955. Swiebertje werd van 20 april 1955 tot 25 april 1975 op televisie uitgezonden. De serie eindigde tenslotte met de afreis van "Swieb" naar Canada.

Van de afleveringen in kleur (1973-1975) zijn inmiddels tien dvd's uitgebracht, met in totaal 20 afleveringen. De NCRV heeft nog veel meer beeldmateriaal, maar deze moeten eerst nog bekeken worden voor deze op dvd worden gezet. Ook zijn er nu dvd's verkrijgbaar met de zwart-wit afleveringen van 1961 t/m 1963.

donderdag 16 september 2010

woensdag 15 september 2010

Rien Poortvliet versus Theo Schildkamp

Terwijl mijn collega's model aan het tekenen zijn, heb ik mij afgezonderd opzoek naar nieuwe ideeën voor mijn illustratieambities. Na de hele middag gezichten van mijn collegastudenten te hebben getekend, was ik wel toe aan iets nieuws.
Het tekenen zoals vorig jaar vond ik voor een te klein publiek en wilde wat "volwasseners". Mijn gedachten gingen uit naar het illustreren zoals Rien Poortvliet dat altijd heeft gedaan, maar de illustraties van Theo Schildkamp vind ik net zo mooi en zijn meer sprookjesachtig getekend, dat is precies wat ik wil.
Ik ga het komend seizoen boekjes lezen en daarbij als ondersteuning illustreren. Dit is een goede oefening voor wat misschien nog komen gaat, schrijven en illustreren als combi. De schrijversacademie lonkt.
Ik heb een tekening van een hond gemaakt alla Rien en het zou de hond van mijn schoonmoeder kunnen zijn, of de jouwe!

dinsdag 14 september 2010

Wie van de Drie

"Ik kom uit Hedel en heb meer haar op mijn zak dan op mijn schedel. Was getekend een man uit Hedel..."

Het televisieprogramma startte op 26 oktober 1963 en werkte met een panel van vier bekende Nederlanders. Aan het begin van elke aflevering presenteerde zich drie personen, die allen beweerden dezelfde persoon te zijn: 'Ik kom uit Hedel ...'. Bedoeling was dat het panel raadde wie de echte persoon in kwestie was. Dat deed het panel door 'slimme' vragen te stellen over het beroep van de kandidaat. De bekendste presentator was Herman Emmink, die de show 11 jaar presenteerde.
Het programma begon met drie schimmen achter een gordijn. Het gordijn werd opgetrokken en de drie personen stelden zich voor, bijvoorbeeld met: "Ik kom uit Hedel..." "Ik kom uit Hedel..." "Ik kom uit Hedel..."

De spelleider herhaalde (bijvoorbeeld): "Ik kom uit Hedel en heb meer haar op mijn zak dan op mijn schedel. Was getekend Een man uit Hedel."

Daarna gingen onder het bekende muziekje de kandidaten van een trap af naar de stoelen tegenover de panelleden.

Elk panellid had een minuut de tijd om vragen te stellen aan de kandidaten.

Vervolgens moesten de panelleden raden welke van de drie de echte treinconducteur was, door een bordje met het cijfer 1, 2 of 3 te tonen. Daarna vroeg de spelleider: "Wil de echte man uit Hedel nu opstaan?"

Er was steeds een beloning van 400 gulden beschikbaar dat door de drie personen verdeeld moest worden. Voor elk panellid dat goed raadde werd er 100 gulden afgetrokken. Het was dus zaak het panel zo veel mogelijk te misleiden.

woensdag 8 september 2010

Eindelijk een 3/4e goede!!!


Een karikatuur en profil is niet meer zo populair als het ooit was. Ooit was het waarschijnlijk de meest gebruikte hoek: als je oude karikaturen van vroeger bekijkt, zie je veel politici en hooggeplaatste militairen die en profil zijn gekarikaturiseerd.
De driekwartstand is favoriet bij de meeste karikaturisten omdat je van daaruit een betere algehele indruk krijgt van de gelaatstrekken van je model en hoe ze zich tot elkaar verhouden in vorm en ligging.

Als je je eenmaal bewust bent van de informatie die je hebt vergaard over iemands gezicht, kun je die gaan overbrengen op papier. De volgende stap is vaststellen wat er anders is aan die informatie, in vergelijking met die van een ander gezicht. In deze fase is het belangrijk dat het gezicht waar je het mee vergelijkt gemiddelde gelaatstrekken heeft in een gemiddelde verhouding.
Gezichtsuitdrukkingen spelen een belangrijke rol bij het vaststellen van iemands karakter. Voor een karikaturist is het heel belangrijk dat je de gezichtsuitdrukking herkent die het beste staat voor jouw model.

Ik ben nu een seizoen bezig met karikaturiseren van modellen, die niet altijd even blij zijn met het resultaat in tegenstelling tot de karikaturist, en dat ben ik ;) Dit karikaturiseren gebeurde en gebeurd (ddor mij) nog steeds hoofdzakelijk en profil. De resultaten heb ik op mijn blog geplaatst. Ik heb nu echter een karikatuur gemaakt in driekwartstand. Ik moet zeggen dat ik daar best tevreden over ben, het model ook overigens. Ik ga gewoon door met het karikaturiseren in driekwartstand en en profil en wie weet levert dit in de toekomst wel meer mooie resultaten op. Ik zal een paar modellen voegen.